Tradycja to jest… coś ekstra! Jak urozmaicić tradycyjny polski obiad? – Jak jechać z Mickiewiczem?

Czytanie menu modnych knajpek i przeglądanie kulinarnych kont na Instagramie grozi popadnięciem w poważne kuchenne kompleksy. Wędzona dekonstrukcja ramenu z pieczonymi chipsami z boczku i lekkim akcentem mun? Wykwintne francuskie vichyssoise z małżami i langustynką? Aksamitne medaliony z dorady otulone delikatną żurawinową chmurką? A ty wyjeżdżasz z krupnikiem na żeberkach i pyzami z mięsem, wychodząc na kompletnego ignoranta i płonąc ze wstydu…

A my mówimy temu – basta, koniec, veto! Tradycyjne, proste historie rodem z polskiej kuchni w niczym nie ustępują udziwnionym wynalazkom w typie tych przytoczonych przed chwilą. Dania, które jadło się na niedzielnych obiadach u babci, aż się uszy trzęsły, już w swych klasycznych, podstawowych wersjach są atrakcyjne i przepyszne. Jeśli jednak chcesz odkryć je na nowo i wydobyć z nich niedostrzegane dotąd walory, warto wzbogacić je o zaskakujące dodatki i podać w inny niż zwykle sposób. Co pomoże urozmaicić tradycyjny polski obiad i potrawy znane od dziecka? Sięgnij po produkty od Prostych Historii i dobrane do nich niebanalne dodatki!

Pyzy z mięsem w ziołowej mgiełce

Jędrne, okrągłe, ziemniaczane pyzy z mięsem w większości domów podaje się z okrasą bazującą na chrupiących skwarkach i podsmażanej cebulce. Trzeba przyznać, że to świetne połączenie… Myślisz, że to nuda? Masz ochotę na coś nowego? Następnym razem koniecznie spróbuj więc nieco zmienić aurę, serwując Pyzy z mięsem Proste Historie z orzeźwiającą ziołową mgiełką, czyli mówiąc prościej: z podsmażonymi na maśle klarowanym świeżymi listkami szałwii. Szałwia zwykle dobrze komponuje się ze składnikami bogatymi w węglowodany, więc do ziemniaczanych pyz będzie jak znalazł. Ta niepozorna roślinka o szorstkawych listkach charakteryzuje się balsamicznym aromatem z nutą eukaliptusa i pikantnym smaku. Choć więc bywa ostra, szałwiowa mgiełka z pewnością czule otuli kuliste pyzy i wydobędzie z nich nieznany ci dotąd urok…

Słodkie pierogi z korzennym amantem

Na talerzu obok uwielbianych przez nas pierogów z truskawkami zwykle pojawia się kleks kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem, która idealnie przenika się ze słodyczą owoców… I w żadnym razie nie namawiamy cię, by go stamtąd usuwać – wręcz przeciwnie! Musi się on jednak pogodzić z tym, że na scenę wkroczy też inny drugoplanowy aktor, dla którego występ przy gwieździe takiej jak Pierogi z truskawkami Proste Historie może się okazać rolą życia. Do obsady tego hitowego dania dołącza bowiem aromatyczny, korzenny cynamon, który do tej pory może się pochwalić głównie bogatym doświadczeniem u boku jabłek i orzechów. Ukryte w mięciutkich pierogach polskie truskawki, dojrzałe w wiosennym słońcu, są jednak naprawdę podekscytowane nowym partnerem scenicznym – a ty z pewnością poczujesz tę nutę ekscytacji w ich nowym smaku.

Jęczmienny krupnik z koperkowym uśmiechem

Jedzenie podawane z uśmiechem od razu lepiej smakuje! A kiedy samo uśmiecha się z talerza – to już w ogóle pełnia szczęścia. Jak sprawić, by krupnik nie musiał zmuszać się do uśmiechu? Strzałem w dziesiątkę może się tu okazać posiekany drobno świeży koperek – na tafli każdego talerza z Krupnikiem polskim z kaszą jęczmienną Proste Historie możesz z jego pomocą wymalować promienny uśmiech, który z miejsca zachęci do jedzenia nawet zatwardziałych niejadków. Tyle na wierzchu – zaś w głębinach pysznego krupniku mogą zanurkować np. podsmażone na maśle kapelusze podgrzybków lub przesmażona z cebulką kurza wątróbka. Będziesz zaskoczona, jak sprawnie pływają slalomem między marchewką a ziemniakiem!

Kopytka na warzywnej łące

Choć kopytka dzielą nazwę z charakterystyczną częścią zwierzęcych kończyn, to popularne sposoby ich podawania zupełnie nie wykorzystują związanego z nimi potencjału. A przecież zwierzęta kopytne uwielbiają hasać po lasach, łąkach i polach! Może by tak wysłać i ziemniaczane kluski-kopytka na kolorową łąkę pełną warzyw – na przykład zapiekając je na sposób włoski z bukietem warzyw i serem mozzarella? W takim ożywionym towarzystwie będą smakować zgoła inaczej niż wszelkie inne kopytka, które do tej pory znałaś…

Niezależnie od tego, co podajesz – bądź kreatywna! Niech tradycyjne potrawy w twojej kuchni tworzą barwne historie i… nowe tradycje.